Nieuws 2014

Dinsdag 25 november
Bridgedrive voor stichting Namelok
Organisatie: Rotaryclub Cuijk-Maaskant
Wanneer: 28 februari 2015 v.a. 15.00 uur
Waar: Bedrijfsrestaurant Nutreco Boxmeer
Inschrijving: € 40 per paar
Voor: Stichting Namelok
Contact: info@namelok.nl

Alweer goed nieuws. Naast de basisscholen Matthias uit Oploo, Berg en Beek uit St. Anthonis,
de Zonnewijzer uit Westerbeek en St. Oda uit Ysselsteyn gaat ook de Bakelgeert uit Boxmeer
Wandelen voor Water voor stichting Namelok.

Maandag 13 oktober
De kinderboekenmarkt op basisschool Berg en Beek heeft €98,70 opgeleverd.
Wij gaan in Kenia een school of bieb blij maken met extra boeken.
Kinderen, leerkrachten en ouders bedankt!
Klik hier voor enkele foto's

Donderdag 2 oktober
De kinderboekenweek op de Berg en Beek school js begonnen. Het thema is Feest! 
Om de kinderen ook bewust te maken van het delen met anderen in het Feest wordt er een boekenmarkt in de school georganiseerd tijdens deze feestweek. De opbrengst van deze boeken zal worden geschonken aan.....
U raadt het al, stichting Namelok. Moi wa!
 
Dinsdag 30 september
We zijn weer bezig met de voorbereidingen voor ons waterproject voor de komende periode.
Hoeveel en waar kunnen we pompen gaan plaatsen, welke sponsornamen krijgen de pompen.
We kunnen in elk geval dankzij Wandelen voor Water 2014 volop aan het werk. 
Een extra vermelding voor de deelname van een school uit Italië, te weten 
Istituto Comprensivo Sant' Antonino.
Zij hebben € 1750 bij elkaar gesprokkeld voor ons project. Mede dankzij een bijdrage van de kinderen Patrick, Jenny en hun familie.
In het voorjaar van 2014 is hun vader (Mr. Versino Ivan) op tragische wijze om het leven gekomen en geld dat werd opgehaald tijdens de afscheidsdienst is gedoneerd aan stichting Namelok. Een fantastisch gebaar, wat we heel erg waarderen.

Bovendien gaan we kijken waar we in de toekomst gemeenschappen kunnen helpen aan schoon drink/irrigatie water.U ziet, we kunnen de handen weer uit de mouwen gaan steken. Uiteraard houden we u op de hoogte
 
Vrijdag 1 augustus
Dankzij Wandelen voor Water 2014 kan de Ruai gemeenschap op korte termijn beginnen met de bouw van een irrigatie watertank. Hierdoor kan op kleine schaal akkerbouw worden bedreven. Dus meer inkomsten voor de 171 gezinnen die bij deze gemeenschap horen.
Binnenkort meer informatie en foto's hierover.

Donderdag 3 juli
Dinsdag 1 juli hebben wij een presentatie gegeven aan leden van de o.r. - m.r en enkele leerkrachten op basisschool St. Oda in Ysselsteyn. Hieronder de reactie die we woensdag ontvingen:

Het was gisteravond prettig om kennis met jullie te maken. En leuk om te zien wat voor werk jullie als St. Namelok doen, vol enthousiasme, overgave en betrokkenheid.  Dit sloeg ook over op de groep van gisteravond waardoor wij al snel beslist hadden om jullie St. Namelok voor enkele jaren te adopteren en te omarmen. Ik weet zeker dat de kinderen van de St. Oda school dit ook een prachtig project vinden. Nogmaals bedankt voor de eerste kennismaking en wij verheugen ons op de toekomstige samenwerking.

In maart 2015 gaan de kinderen van deze school Wandelen voor Water voor het waterproject van stichting Namelok. SUPERRRRR!

Zaterdag 21 juni
Een activiteit van Griet Kalleveen en haar zus tijdens het schaapscheerdersfeest heeft afgelopen zondag € 33,70 opgebracht.
Een leuk initiatief en weer goede reclame voor stichting Namelok!

Dinsdag 10 juni
OPBRENGST VASTENACTIE 2014
Het is dat Inge Vloet vanmorgen de hond aan de lijn had, anders had ze een vast en zeker een gat in de lucht gesprongen toen ik haar het bedrag kon vertellen wat de Vastenactie heeft opgebracht:
€ 1.087,60.
Lieve lezers van het Klokje wat is Inge, nee wat zijn Ferdi en Inge hier blij mee. Wat heeft u hun stichting Namelok weer een goede dienst bewezen.
Inge wist ook meteen te vertellen wat er met het bedrag gedaan gaat worden: met die ruim duizend euro kan er weer een waterput geplaatst worden, nu in Kyoani. En neemt u nu eens de moeite om de site van Namelok te bekijken. Hoe u daar komt!? Ga naar www.namelok.nl en bovenin de balk gaat u dan ‘foto’s en films’. Daar kiest u voor films en zodra u die mogelijkheid geopend hebt kiest u voor de optie ‘Waterproject’. Het is een filmpje van amper 34 seconden, maar ik werd er stil van.
Daar staat in een diep gat een man in de hitte van de dag te zwoegen met een pikhouweel,  want wil je een waterpomp plaatsen dan zal er een gat gegraven moeten worden. Nee, niet zomaar een gaatje maar een diep gat in keiharde aarde waar je dagen en dagen op aan ’t zwoegen en zweten bent. Geen moderne machinerie die je daarbij kan helpen, maar slechts menskracht en doorzettingsvermogen. Lieve mensen wat leven wij dan in weelde. We draaien de kraan open en er komt water, schoon water zoveel als we willen! Ja als je deze man in het filmpje dan ziet ploeteren dan besef je pas hoe meer dan goed wij het hebben.
Geen wonder dat Inge van morgen bijna een gat in de lucht sprong bij het horen van het mooie bedrag dat u tijdens de Vastenactie voor Namelok bij elkaar hebt gebracht. Ferdi en Inge zijn daar bijzonder dankbaar voor en als zij in het najaar weer richting Kenia gaan, staat de bevolking van Kyoani al met smart op hen te wachten. Immers dankzij Vastenactie 2014 in Sint Anthonis kan daar dan een waterpomp geplaatst worden en u weet wat dat voor de bevolking betekent: Water, waar je geen mijlen voor hoeft te lopen,  maar WATER dichtbij huis!
Goede gevers van de Vastenactie: hartelijk dank namens de mensen in Kyoani.
E.V.

Donderdag 17 april
Er is dit jaar weer gewandeld voor Water voor Stichting Namelok.
En wel in Doorn en Malta.
De resultaten (zonder "verdubbelaar" van Aqua 4 All) zijn weer fantastisch:
Doorn € 7063
Malta  €  750
Klik hier voor enkele foto's van de wandelingen

Donderdag 27 februari
De planning was om 24 maart 2014 huiswaarts te keren na 3 maanden ontwikkelingswerk in Kenia.
Door rugproblemen bij Ferdi hebben we helaas moeten besluiten een maand eerder naar huis te gaan.
De omstandigheden zijn in Kenia niet optimaal om te herstellen en omdat het werk zich weer
aandient was dit voor ons de juiste beslissing.
Sinds afgelopen maandag (24 februari) zijn we weer thuis. Gelukkig hebben we veel van onze plannen kunnen realiseren;
De Ruai watertank (180 m³) is klaar.
We hebben 1 pomp geplaatst en nog 2 nieuwe aangeschaft. 3 Pompen zijn inmiddels gerepareerd.
We hebben 3 plekken gelocaliseerd om putten te graven.
We zijn in Namelok geweest en hebben enkele defecte pompen gelocaliseerd.
Verder zijn we op zoek geweest naar een ander soort pomp, die wellich minder onderhoud nodig heeft.
We hebben een bedrijf bezocht wat de `Blue pomp` verkoopt.
Deze pomp zag er zeer gedegen uit, maar we schrokken van de prijs.
De Blue pomp kost gemiddeld € 4000. Met fundering, installatie en
overige materialen komt dit op een totaal van € 4500
De Afridev pomp die we momenteel installeren kost gemiddeld € 500. Met fundering, installatie en
overige materialen komt dit op een totaal van € 1000
Dit verschil is wel heel erg groot.
Bij navraag kost een reparatie set voor de Afridev pomp € 10. De conclusie hebben wij snel gemaakt.
We gaan op jaarbasis wat minder Afridev pompen plaatsen en gaan meer tijd en geld investeren in 
onderhoud-reparatie.
Dat we weg zijn betekent niet dat het werk blijft liggen.
Peter gaat de laatste 2 pompen nog plaatsen en hij gaat in de loop van het jaar een keer richting 
Namelok om enkele waterpompen te repareren. We hebben 10 reparatie setjes gekocht, dus hij kan vooruit.
 
Zaterdag 25 januari
We zijn de afgelopen week weer even in Namelok geweest en hebben onze oren en ogen goed de kost gegeven. Het gaat er (zoals ze in Kenia zeggen) 50-50. De school sukkelt voort, maar er is niemand die er veel energie in wil steken. Er zijn momenteel 8 leerlingen (kleding maken, hout bewerken en electrotechniek). Men wacht op de komst van zogenaamde "brugklassers". De resultaten van het afgelopen jaar komen 1 voor 1 binnen en afhankelijk daarvan wordt een nieuwe school gekozen. Er wordt ons inziens veel te weinig gedaan om nieuwe leerlingen te werven. 
We hebben 5 Nederlandse studenten ontmoet, zij zijn daar namens de TU Delft. Dus de samenwerking met Dr. Otto Kroessen heeft zijn vruchten afgeworpen. 2 Studenten waren bezig met constructie van huizen,  3 studenten waren bezig met het drogen van tomaten.
De groentetuinen groeien explosief in aantallen. Peter was al een aantal jaren niet meer in Namelok geweest en wist niet wat hij zag; overal waterputten en gewassen. Dit zit heel duidelijk nog steeds in de lift. Amref is met de Noorderzon uit het gebied vertrokken. Van de ene kant een goede zaak, maar helaas is er nu geen expertise in het repareren van de handpompen (vaak slechts het vervangen van een rubberen ringetje). Er staan her en der wat pompen die gerepareerd zouden moeten worden door Amref, maar niemand die de draad oppakt. We gaan kijken of we hier een oplossing voor kunnen vinden. Hier in Nanyuki is men druk aan het werk m.b.t. de watertank.Het metselwerk is klaar. De muren zijn afgesmeerd en moeten nu uitharden. Men is bezig met het "dak". Het raamwerk is zo goed als klaar, de laatste loodjes.... 
Eind deze week gaan we naar Nairobi om 3 nieuwe pompen te kopen en daarna uit te rijden. Ondertussen halen we Kris op in Thika (40 km ten noorden van Nairobi). Hij is een Amerikaan die via Ria en Ruud met ons in contact is gekomen. Hij heeft schijnbaar een vriend die geïnteresseerd is in ons waterproject. Kris komt een kijkje nemen en zal zijn vriend op de hoogte brengen van onze werkzaamheden.